Szamorodniban pácolt libamell

A nyugalom megzavarására alkalmas sorok következnek. Mennyei lakoma (nem csak) Márton napra.

(2 főre)

A pecsenyéhez:

  • 400 g bőrös libamell csont nélkül
  • 1,5 dl tokaji szamorodni
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • szegfűbors
  • 4 szál zöldhagyma
  • 1 púpos teáskanál rizsliszt (ha a pecsenyeszószt is szeretnéd elkészíteni)

A körethez:

  • 1 bögre bulgur
  • 1/3 bögre arany mazsola
  • 1-2 marék madársaláta
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 1 marék dió
  • 1-2 evőkanál málnaecet
  • 2 teáskanál fahéj
  • snidling

Tálaláshoz:

  • 1 üveg Kanálka birsalma chutney
  • a maradék szamorodni

A húst lemossuk, áttöröljük. Bőven bedörzsöljük sóval, megszórjuk a szegfűborssal, és bőrrel lefelé egy kis cserépedénybe vagy jénaiba tesszük. Leöntjük az olajjal elkevert szamorodnival, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Felkarikázzuk a zöldhagymát, betesszük a hús alá a páclébe, majd az egészet lefedve, abban a tálban, amiben pácoltuk, a páclevet is rajtahagyva, 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Soknak tűnhet a páclé, de ne aggódj, pont így lesz jó a végére! ;) 45 percig sütjük, majd levesszük a tetejét, és további 25 percig pirítjuk. Ez után fordítsd meg a húst, és a bőrös felét is pirítsd meg ízlésed szerinti színre, 15 perc alatt kész, de ha pirosabban szereted, maradhat még 20 percig is. Aztán lezárjuk a sütőt, visszatesszük a libára a fedőt, és saját gőzében hagyjuk kicsit pihenni.

A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. Hagyjuk kicsit hűlni, és akkor adjuk hozzá a mazsolát, a fahéjat, és ha kell, még egy kis sót. A koktélparadicsomokat elfelezzük, és a már kézmelegre hűlt bulgurhoz keverjük. Mehet bele a megmosott madársaláta és a száraz serpenyőben enyhén pirított dió is. Kevés málnaecettel ízesítjük, majd megszórjuk friss, aprított snidlinggel. A húst kivesszük az edényből, és ujjnyi szélességű szeletekre vágjuk. Ha szeretitek a pecsenyelevet, öntsd a visszamaradt páclevet egy kis lábasba, forrald fel, majd levéve a tűzről, 1 púpos teáskanálnyi rizsliszt hozzáadásával keverd csomómentesre. Egy pillanatig még tedd vissza a tűzre, hogy besűrűsödjön, és ezzel a szép barna, pikáns szósszal leöntve tálald a húst. De ez a lépés el is hagyható, ha szárazabban kedvelitek a húst. Kanálka birsalma chutney-val és a maradék szamorodnival tálaljuk. Jó étvágyat!

Birsalma chutney

195g