Szamorodniban pácolt libamell
A nyugalom megzavarására alkalmas sorok következnek. Mennyei lakoma (nem csak) Márton napra.
(2 főre)
A pecsenyéhez:
- 400 g bőrös libamell csont nélkül
- 1,5 dl tokaji szamorodni
- 2 evőkanál növényi olaj
- só
- szegfűbors
- 4 szál zöldhagyma
- 1 púpos teáskanál rizsliszt (ha a pecsenyeszószt is szeretnéd elkészíteni)
A körethez:
- 1 bögre bulgur
- 1/3 bögre arany mazsola
- 1-2 marék madársaláta
- 1 marék koktélparadicsom
- 1 marék dió
- 1-2 evőkanál málnaecet
- só
- 2 teáskanál fahéj
- snidling
Tálaláshoz:
- 1 üveg Kanálka birsalma chutney
- a maradék szamorodni
A húst lemossuk, áttöröljük. Bőven bedörzsöljük sóval, megszórjuk a szegfűborssal, és bőrrel lefelé egy kis cserépedénybe vagy jénaiba tesszük. Leöntjük az olajjal elkevert szamorodnival, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Felkarikázzuk a zöldhagymát, betesszük a hús alá a páclébe, majd az egészet lefedve, abban a tálban, amiben pácoltuk, a páclevet is rajtahagyva, 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Soknak tűnhet a páclé, de ne aggódj, pont így lesz jó a végére! ;) 45 percig sütjük, majd levesszük a tetejét, és további 25 percig pirítjuk. Ez után fordítsd meg a húst, és a bőrös felét is pirítsd meg ízlésed szerinti színre, 15 perc alatt kész, de ha pirosabban szereted, maradhat még 20 percig is. Aztán lezárjuk a sütőt, visszatesszük a libára a fedőt, és saját gőzében hagyjuk kicsit pihenni.
A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. Hagyjuk kicsit hűlni, és akkor adjuk hozzá a mazsolát, a fahéjat, és ha kell, még egy kis sót. A koktélparadicsomokat elfelezzük, és a már kézmelegre hűlt bulgurhoz keverjük. Mehet bele a megmosott madársaláta és a száraz serpenyőben enyhén pirított dió is. Kevés málnaecettel ízesítjük, majd megszórjuk friss, aprított snidlinggel. A húst kivesszük az edényből, és ujjnyi szélességű szeletekre vágjuk. Ha szeretitek a pecsenyelevet, öntsd a visszamaradt páclevet egy kis lábasba, forrald fel, majd levéve a tűzről, 1 púpos teáskanálnyi rizsliszt hozzáadásával keverd csomómentesre. Egy pillanatig még tedd vissza a tűzre, hogy besűrűsödjön, és ezzel a szép barna, pikáns szósszal leöntve tálald a húst. De ez a lépés el is hagyható, ha szárazabban kedvelitek a húst. Kanálka birsalma chutney-val és a maradék szamorodnival tálaljuk. Jó étvágyat!