Krémes rizottó

"Spenótos, pirított diós rizs illatozik a wokomban."
 
Krémes rizottó spenóttal, dióval, csilis sült céklával
 
Amikor egy nagy Kanálka sült cékla a ráadás a teljességhez.
Nem volt ez megfontolt, rákészült főzés, ám az eredmény receptre érdemes. Annyira finom, hogy muszáj megosztanom Veletek is. Adott egy halom friss spenót, amit azért vettem meg, mert a gyönyörű színű friss levelek mosolyogtak rám a zöldségesnél. Legyen valami rizottóféle, krémesen, forrón és gyorsan, mert kint nagyon hideg van és hangosan korog a gyomrom. Spenótos, pirított diós rizs illatozik a wokomban, amivel ismét 40 percen belül készülök el mosogatással együtt, szóval gyorsan ment. Finom lett nagyon, ám apróra vágott csilis sült céklával igazán teljes az élmény, életet lehel az ételbe már egyetlen kanálka is. Szeretem, mert finom, mert kedvesen készül kis létszámú manufaktúrában és mert az e-mentes, tiszta étel kincset ér.
  • 1 bögre barna rizs
  • 30 dkg spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss bors
  • 1 kk garam masala
  • 2 rizstejszín (vagy tejszín)
  • 5 dkg pirított dió
  • 1 üveg Kanálka sült cékla chilivel 
A fokhagymát vékony karikára vágom és kókusz olajon átforgatom épphogy, hozza teszem a spenótot, (mosott, szárazott) elkevergetem és 3-4 percig hagyom fedő alatt, takarékon, hogy kicsit összeessen, majd megfűszerezem és mehet hozzá a rizs. Jól elkeverem és öntök rá 4-5 dl forró vizet. Fedő alatt hagyom összepuhulni, legalacsonyabb lángon kb 25 percet - közben ránézek -, és ha kell öntök még vizet hozzá.
Amikor puha már a rizs, akkor jöhet a tejszín és egy pöttöm szerecsendiót reszelek még.
1-2 percet rotyog így, közben finoman kevergetem. Kész! Pirított dió, friss spenót és sült cékla a tetejére. Jó étvágyat.

Sült cékla chilivel

195g